Korgen för välståndet
BLOGG, FAMILJ, RELATIONER, SAMHÄLLE
Jag kommer ihåg att i gymnasiet i Rwanda definierade vår lärare i ekonomi rikedom som en mängd varor som existerar vid en specifik tidpunkt med följande egenskaper:
· Ger tillfredsställelse eller nytta
· Är knapp eller begränsad i tillgång relativt efterfrågan
· Måste ha ett monetärt värde och kan vara externt (till exempel ett företags goodwill)
· Har överlåtbar äganderätt
Med tanke på ovanstående definition är det tydligt för många av oss med grundläggande ekonomisk kunskap att även experter inom ekonomi ibland har en mycket felaktig tolkning av vad det innebär att vara förmögen. Många likställer rikedom med en fet bankrulle eller mycket kontanter i handen. Mina livserfarenheter har lärt mig många läxor när det gäller rikedom och pengar. Dessa erfarenheter har gett mig en stadig grund för att helt förkasta påståendet att rikedom bara handlar om kontanter eller pengar.
Du är förmodligen bekant med det populära uttrycket att allt har ett pris. Det finns ingenting du kan få gratis i denna värld. Jag har hört många chefer prata om hur Ingvar Kamprad skulle sälja vad som helst, så länge det var rätt pris. Du kunde köpa vad som helst i en IKEA-butik, till och med deras kontorsbord, om du betalade rätt pris. Frågorna som dyker upp i en sådan situation är vilket som är rätt pris och vem som bestämmer det.
För att kunna förstå detta måste du följa med mig och leka en lek, en lek som vi brukade leka när vi var barn. Vi ska leka Låtsas. Min dotter är riktigt bra på den här leken. Ibland överraskar hon mig med sina klara tankar. En dag spelade hon polis och grep en tjuv – jag var tjuven och hon var polisen. En annan dag blockerade hon dörren med sina armar och sa: “Pappa, du kan inte gå här. Dörren är blockerad!”
“Hur ska jag komma dit?”
“Nej, pappa, det kan du inte. Du måste betala.”
Jag sa till henne att jag inte kunde betala eftersom jag inte hade några kontanter med mig. Jag kunde se i hennes ögon att hon tänkte att jag var en okunnig man: Du vet inte hur man leker den här leken. Med hög men vänlig röst sa hon till mig: “Pappa, du har pengar. Du behöver bara låtsas.”
“Okej, jag förstår. Hur mycket behöver jag betala?” frågade jag.
“Tio kronor. Allt kostar tio kronor.”
Jag stoppade händerna i min ficka efter mina låtsaspengar och gav dem till henne. När hon tog dem tittade hon på dem för att se om det var tio kronor, sedan lade hon pengarna i sin låda.
“Pappa, nu är dörren öppen, du kan gå!”
Synlig och osynlig rikedom
Denna lilla lek med min dotter lärde mig en mycket stor läxa. Hon sa till mig att låtsas att jag hade de här pengarna och hon skulle låtsas ta emot dem och låta mig gå. Men jag frågade mig själv, låtsades jag verkligen? Bortsett från leken började jag fråga mig själv: hur mycket är jag egentligen värd? Det fick mig att tänka. Från den stund jag blev en foster i min mammas livmoder fram till idag, om jag skulle bli ombedd att beräkna värdet av de resurser som har investerats i mig – omvårdnad, tid, utbildning, föräldraomsorg och råd, böcker jag har läst, kärlek och vänlighet som har visats mig, allting – i monetära termer, hur mycket skulle jag ta betalt av en multimiljardär som Bill Gates om han var intresserad av att köpa det här företaget som heter JAG AB? Det fick mig att tänka på den osynliga delen av rikedom och värde, som många av oss ofta ignorerar. Vi är alla multimiljardärer, eller till och med miljardärer, trots att vi ofta ser oss själva som fattiga. Vissa delar av oss som är rikedom är bara omätbara i monetära termer eftersom de är djupt kopplade till vår inre själ och ges till oss genom handlingar som drivs av vänlighet och kärlek. Varje människa strävar efter att uppnå en full mått av lycka under sin korta tid här på jorden, men många gånger gör vår okunskap om vårt eget värde att vi känner oss fattiga. Ibland oroar vi oss så mycket för saker att det inte spelar någon roll om vi tydligt förstår vad som driver vår lycka.
Tänk om allt du gjorde under dina återstående år på jorden inte hade något att göra med pengar eller materiella aspekter av rikedom, utan bidrog till din lycka? Vad skulle du göra? Detta är en viktig fråga som kan hjälpa oss att tydligt förstå vår potential och syfte i livet och de åtgärder vi behöver vidta för att uppfylla det. De saker vi älskar att göra gör oss lyckliga och attraherar de materiella saker vi behöver. Att vara förmögen måste ses inifrån och ut om det ska möjliggöra för oss att uppnå en fullständig lyckomätare. Illusionen av pengar och kändisars nettovärde, som visas i Forbes-magasinet, får oss inte att bli främmande för att se hur förmögna vi redan är. Lyckan finns inte i pengarna på banken eller i handen. Den finns i förväntningen på framtida penningflöden, och eftersom både materiell och immateriell rikedom har värde är vi alla miljonärer och vi har alla det som krävs för att generera penningflöden från vår obegränsade personliga goodwill – så snart vi förstår det.Dela:
Relaterat inläggs
Vad är pengar?
Jag har aldrig sett ett arbets- eller pengaproblem som inte visade sig vara ett tänkandeproblem. Jag brukade tro att jag